به صورت کلی فرش واژه ای عربی است و به معنای هرچیزی است که قابل گستردن باشد و بتوان بر روی آن نشست و در فارسی نیز به معنای کفپوش و زیرانداز نیز می باشد. بنابراین فرش واژه ای کلی است و شامل قالی، قالیچه، گلیم، کناره، گبه، نمد، جاجیم، زیلو، حصیر و هر نوع زیرانداز دیگری می شود. بنا به این تعریف هر قالی و قالیچه ای فرش است اما هر فرشی قالی و قالیچه نیست و می تواند انواع متنوعی داشته باشد. اگرچه فرش نمادی از زمین است ، اما همچنین به عنوان نمادین از آسمان است زیرا هر پدیده زمینی منشأ آسمانی دارد یا یک مفهوم آسمانی را نشان می دهد. هرگونه چهره موجود در طراحی فرش را می توان بیانگر یک راز آسمانی دانست. فرش سمبل مهمی از نشاط و روحیه جامعه ایرانی است. مطابق دیدگاه مفسران و محققان سنتی شرقی، نقوش انتزاعی نه تنها از نظر بصری و هم برای پر کردن فضای خالی جذاب است بلکه هر خط و رنگ در هر پیچ و تاب و سمبل نمادی از مفاهیم شرقی و به ویژه ایرانی است.



در تحلیل هندسی فرش را میتوان به لایه های متعددی تقسیم بندی کرد که بصورت جداگانه یا ترکیب شده در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. بسته به آداب و رسوم منطقه ای که طراحی فرش هندسی در آن صورت میگیرد طراحی و رنگ های فرش متفاوت است و تقریبا تمامی اقوام ایرانی ظرافت خاص خود را در خلق فرش های هندسی داشته اند که نمونه های فرش ماشینی امروزه از تلاش های آنها  الگو گرفته است.

برای افزایش سطح اطلاعات عمومی ، بد نیست بدانید که اولین فرش ایرانی حدود 2400 سال پیش بافته شد. در حال حاضر این فرش با نقوش بسیار زیبا و خاصی که دارد ، در موزه آرمیتاژ نگهداری می شود.


اولین نکته ، مرغوب بودن الیاف فرش است. یک فرش زمانی از کیفیت خوبی برخوردار خواهد بود و در زمره فرش های خوب قرار خواهد گرفت که الیاف مصرفی در تار و پود آن ، الیاف باکیفیت و مرغوبی باشند. پس در خرید فرش ، حتما به جنس الیاف و درجه بندی کیفیت آن توجه کنید.

دومین ویژگی فرش خوب ، استاندارد بودن ابعاد آن است. البته استانداردهای ابعادی فرش های مختلف ، متفاوت خواهد بود.

سومین ویژگی فرش خوب ، نداشتن زدگی و پارگی است. چه در فرش های دستباف و چه در فرش های ماشینی ، باید به این موضوع دقت کنید. فرش هایی که در بخش های مختلف خود زدگی ، خوردگی و پارگی دارند ، انتخاب خوبی نخواهند بود.